Gebruik creditcard heeft invloed op je hypotheekaanvraag!

Het is niet het eerste waar je aan denkt als je bij een hypotheekverstrekker aan tafel zit, maar een creditcard kan van invloed zijn op de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

De invloed van een creditcard op je hypotheek

Het is niet het eerste waar je aan denkt als je bij een hypotheekverstrekker aan tafel zit, maar een creditcard kan van invloed zijn op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Hypotheekverstrekkers kijken bij de berekening van hypotheeklasten naar leningen die je eerder hebt afgesloten. Creditcards met een kredietfaciliteit staan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd als een lening en zullen worden meegenomen in de berekening van de maximale maandelijkse hypotheeklasten.

Registratie creditcards bij BKR

Bij een creditcard met de mogelijkheid tot gespreid betalen, zal het BKR de volledige bestedingslimiet registeren als lening. Ook als je niet werkelijk gebruik maakt van de mogelijkheid tot gespreid betalen of de maximale bestedingsruimte benut. Helaas is het onmogelijk voor het BKR om van iedere kredietkaart bij te houden hoeveel saldo daadwerkelijk openstaat. Kaarthouders die geen gebruik maken van de kredietfaciliteit en openstaande saldo’s binnen dertig dagen terugbetalen, hebben niet met het probleem te maken dat hun kredietkaart als lening geregistreerd staat. Creditcards zijn dan niet van invloed op het maximale hypotheekbedrag.

Voorbeeld berekening hypotheeklasten

Bij de berekening van de maandelijkse hypotheeklast zal een hypotheekverstrekker 2% van de maximale bestedingsruimte van de kredietkaart aftrekken van het bedrag dat je per maand maximaal kunt besteden aan de financiering van je woning. Bij een kredietkaart met een bestedingsruimte van 5000 Euro zal dus 100 Euro worden afgetrokken van de maximaal mogelijke maandlast. Bij een annuïteitenhypotheek van 225.000 Euro met een looptijd van dertig jaar, komt dit neer op zo’n 18.500 Euro minder hypotheekverstrekking. Dat kan betekenen dat je je droomhuis niet kunt financieren.

Alternatieven voor een kredietfaciliteit

Het is eenvoudig om de kredietfaciliteit van een kredietkaart na aflossing van je schulden te laten blokkeren. Wie geen gebruik maakt van de gespreid betalen optie, maar openstaande bedragen binnen dertig dagen terugbetaalt, heeft wel het voordeel van de extra bestedingsruimte die creditcards bieden, maar voorkomt een registratie bij het BKR. Als je een kredietkaart vooral gebruikt voor betalingen aan webwinkels of tijdens reizen naar het buitenland, dan is een prepaid creditcard een goed alternatief. Bij een prepaidcard zet je zelf een bedrag op de kaart. Je maakt dus geen schulden die van invloed zijn op de hoogte van je hypotheek.

Meer info: https://www.creditcard.nl/faq/creditcard-hypotheek

 

Contactgegevens

 

+31 (0) 114 - 68 63 77

 

Hooglandsedijk 12
4589 RW Ossenisse

Privacyverklaring

KvK 66968399
BTW NL 856774893B01